Asztalos

Az általános iskola elvégzése után három év alatt lehet asztalos szakmunkás bizonyítványt szerezni. Mindhárom évben hetente három nap elmélet és két nap gyakorlat van. Az elméleti oktatás szakmai elméleti tantárgyak, közismereti és nyelvi órákból áll. Gyakorlaton a diákjaink az első évben az iskola tanműhelyében, míg a második és harmadik évben pedig külső munkahelyeken tanulnak.

Az első év során diákjaink jól felszerelt tanműhelyben ismerhetik meg a szakma alapvető fogásait, alapszerkezeteit. Megismerkednek a hagyományos kézi szerszámokkal, technológiákkal, melyek segítségével fejleszthetik ügyességüket. Az első hónapokban sorra veszik az egyes fakötéseket, szerkezeti elemeket. Ezután a "klasszikus" asztalos termékek elkészítése során megismerkednek a szakma alapgépeivel. Konyhai ülőkét, sámlit, gyúrótáblát készítenek. Az év második felében a legmodernebb gépek is sorra kerülnek. Egy kisszekrény gyártása tartalmaz sok, mindennaposan használt szakmai fogást, modern és hagyományos technológiát: Lapszabászat, élzárás, kontraprofilos ajtószerkezet, furnérozás, felületkezelés, vasalatok szerelése, stb.

A tanműhelyben megismert szakmai fogásokat a továbbiakban cégeknél, gazdálkodó szervezeteknél tudják a diákok kamatoztatni. A külső munkahelyek segítségével életszerű képet kapnak a szakma hétköznapjaiból, rálátásuk lesz egy vállalkozás működésére és megtapasztalhatják a felelősségteljes munkavégzést. Mindezen tapasztalatok nagymértékben elősegítik későbbi elhelyezkedésüket és beilleszkedésüket a szakma egyes területein.

A harmadik év végén kerül sor a komplex szakmai vizsgára. Ennek egyik eleme, az írásbeli, szóbeli és gyakorlati feladatok mellett, egy vizsgaremek elkészítése. Ezt a terméket saját maguknak készítik, és legtöbbször hűen tükrözi felkészültségüket, szakmai elhivatottságukat.Asztalos - szakközépiskolai (korábban szakiskolai) képzés: 321 - Asztalos (OKJ 34 543 02)

Képzési idő: 3 + 2 év (3 szakképzési + 2 érettségi vizsgára felkészítő évfolyam - választható)

További információk a jelentkezéssel és a felvételi renddel kapcsolatosan az iskola honlapján (www.handler.hu) a Képzéseink menüpont alatt találhatók.